Se dette nyhedsbrev i en browser

Sehler Keramik v/Susanne Enøe Hansen

Odensjövägen 26, SE-341 71 Lidhult - Mobil: + 45 30 24 65 01 - eller + 46(0)73-507 47 29
 Send til en ven Del på Facebook Del på Twitter Del nyhedsbrevet
Den 12. november 2023
 
Kære læser,

Fra nu og her midt i november og de næste 3 måneder er mængden af dagslys i underkanten til mit lysfølsomme temperament. Her hos os medfører det derfor ekstra fokus på og optimering af belysningen indendørs. Dette i form af bl.a. unika naturlampeskærme i porcelænsfiligran - selvfølgelig lavet på eget værksted. Jeg deler i dag et par minder under temaet belysning, men også helt up-to-date nyheder i glaseret porcelæn og porcelænsfiligran.

Tiden løber alt for stærkt, for dette efterår fylder mine naturlampeskærme 8 år.

Sådan her skrev jeg i nyhedsbrevet, da jeg præsenterede dem som en nyhed i 2015:
 
"At skabe noget, som jeg selv har behov for eller bare lyst til at lave, det er næsten altid mit udgangspunkt, når jeg arbejder med leret. Hvide halvtransparente lampeskærme har igennem mange år været favoritter hos mig, når det gælder hyggelys - og det enten i form af opalhvidt glas eller hvide plisserede lampeskærme. Farvet lys kan være ualmindeligt smukt, men jeg bliver alligevel hurtigt træt af det, hvis det kommer fra en egentlig lyskilde.
 
Der hvor jeg vil hen er, at mit ønske om et smukt og ikke sterilt hvidt hyggelys, det fik jeg opfyldt sidste år med min "store skotskternede lysugle", "lysørnene" og "lyslygte-græskarrene" i porcelæns-papirler. Så det er jo indlysende bare at fortsætte, der hvor jeg slap. 
Samme ahornlampe, men i 4 forskellige lys-situationer:
1)         Slukket
2) - 3)   Med en E27 6,3 W mat LED-sparepære
4)         Tilsvarende LED-sparepære bare klar.
Og mine første naturlamper er egentlig bare at "vende tingene lidt på hovedet", for de er håndbyggede af samme materiale som "lysfuglene" og over en genbrugt form (glasskål) fra mine porcelæns-filigranskåle.
 
Jeg har blot lavet dem med hul i bunden, og så vendt dem på hovedet, så bund bliver til top.
 
Fordi lamperne også er brugsgenstande, har jeg sat godstykkelsen op og lavet kraftigere afslutninger i såvel bunden som toppen af dem."
Ligesom skålene i porcelæns-filigran har lamperne, som er brændt ved samme temperatur (1260 grader C) en smuk klokkeagtig klang, hvis man lige knipser til dem.
 
Disse første naturlamper er skabt af hhv. udskårne aftryk af ahornblade og "forstenede" bøgekviste og rønnebærblade - alt sammen materialer, som jeg samler på egen matrikel eller på mine daglige traveture i Lidhult-skoven.
 
De "forstenede" plantedele er i virkeligheden, blade, kviste o.a. som jeg dypper i en tynd "lergrød" af flere omgange med tørring imellem. Det er brændingen som giver det jeg kalder "forsteningen"- plantedelen er brændt væk, men har givet formen, og eksempelvis en porcelæns-bøgekvist er opstået, på samme måde som mine "forstenede" japanlygter, som du ser i toppen af nyhedsbrevet denne gang.
 
Alle lamperne her i nyhedsbrevet er fotograferet med miljørigtige E27 6,3 W LED-sparepærer, 2700 Kelvin og 400 lm, som ca. svarer til gamle dages 40 W.
Når de er tændt, ændrer de karakter, for nu tiltrækker de sig opmærksomheden i rummet, med deres punktvise lysgennemstrømning og afgivelsen af lys og skygger til omgivelserne. Farven ændrer sig også fra det moderne blegede papiragtige til ældre tiders mere gullige pergamentpapir."

"Historiske" naturlampeskærme anno 2015.

Disse er, ligesom teksten, fra nyhedsbrevs-arkivet og forlængst solgt, på nær nr. 5 og 6. For de fandt tidligt deres lysmission, skjult for potentielle købere, i vores soveværelse. Her fungerer de som skærme på vores sengebordslamper.
 
Nyere naturlampeskærme finder du inde i Galleriet, hvor priserne, trods inflationen, også er "historiske", dvs. de samme som i 2015.
 
Mange af dem er også solgt, men de får lov at blive derinde, fordi jeg gerne laver nye på bestilling som ligner, med f.eks. tilsvarende bladaftryk, når altså årstiden tillader det. Men vid at de aldrig bliver helt ens, for de er håndbyggede og unika - ingen støbeler og støbeforme her.
Nr. 1 er vist med en E27 kobberfatning - og er fotograferet i skumringslys.
Nr. 2 er vist som uplight på et hallogenspot-podie i aftenmørke.
Nr. 3 er vist med E27 hvid fatning - og er fotograferet i aftenmørke.
 Nr. 4: Unika naturlampe m/forstenede bøgekviste (porcelæn).
 Nr. 5: Unika naturlampe m/uglesilhuet (porcelæn).
 Nr. 6: Unika naturlampe m/forstenede rønnebærblade (porcelæn).
Nr. 7: Unika naturlampeskærm med "lingonris" (tyttebærkviste).
Nr. 8: Unika naturlampeskærm med "ormbunkar" (bregner).
Nr. 9: Unika naturlampeskærm med "smultronlöv" (jordbærblade).
Stk. pris:  DKK 1.500 inkl moms, u/fatning og ledning.
 
Størrelse: H: 16,5 x dia. 22 cm.
 
Materiale: Uglaseret hårdtbrændt porcelænspapirler (1260 grader C).

"Fönsterlampor" eller på dansk "vindueslamper" - en smuk svensk tradition.

"Fönsterlamporna" er en slankere version af naturlampeskærmene ovenfor.
 
De er udformet til at hænge i vinduerne, eller andre steder med mindre plads til rådighed, derfor kalder jeg dem også bare for pendler. Sidst jeg skrev, i oktober-nyhedsbrevet, viste jeg, hvordan jeg selv bruger dem i køkkenvinduerne.
 
De findes også typisk i 1-3 eksemplarer af hver, men ved behov for flere, så fremstiller jeg, også her, ekstra på bestilling.
 
Du kan evt. læse med her i nyhedsbrevet fra november 2018, hvor jeg præsenterede dem for første gang.
 
Eller se flere alle inde på hjemmesidens lampeskærme i porcelæn.
Slank unika "fönsterlampa" med ahornblade.
Slank unika "fönsterlampa" med skovjordbærblade.
Slank unika "fönsterlampa" med følfodsblade.
Slank unika "fönsterlampa" med ribsblade.
Stk. pris:  DKK 1.200 inkl moms, u/fatning og ledning.
 
Størrelse: H: 21 x dia. 11 cm.
 
Materiale: Som ovenfor.

NYHEDER i porcelæn efterår 2023 med fællesnævneren "helglaseret".

Siden vi lukkede for sæsonen, først i september, har vi været på campingtur rundt i både hjemlandet Sverige og fædrelandet Danmark en stor del af tiden.
 
Så efter hjemkomsten fik jeg småtravlt med at redde de "plantestempler" jeg havde udset mig, inden de visnede helt ned.
 
Både oktober og november til nu har været mega regnfulde, også her hos os, men det er faktisk det perfekte værkstedsvejr. Så plantestemplerne kom hurtigt i brug.
 
Nedenfor ser du en (mini) fotoreportage med udsnit af efterårets arbejder undervejs og i samlet og blandet færdigbrændt trop.
 
Indrømmet, når jeg arbejder, så arbejder jeg, og glemmer alt andet, også ofte at fotografere undervejs - jeg troede jo jeg havde mange flere fotos af processen.
 
Så jeg bliver nok aldrig en "rigtig" facebooker eller instagrammer med flere daglige opslag.
 
Emnerne har heller ikke været igennem individuel fotografering endnu. Men vil, når det en dag er gjort, dukke op inde på hjemmesiderne, facebook og instagram.
Aftryk af ahornblade, som siden skæres ud, bearbejdes let for at fjerne de skarpe kanter og samles over en form. Se evt. mere under Mit porcelæn på hjemmesiden.
Udsnit af tørrepladsen 1: Emnerne er med aftryk af hhv. smørblomst- og ahornblade, hvor nogle ahornblade er massive og andre er udskårne.
Udsnit af tørrepladsen 2: Inkl. lageropfyldning til næste sæson. Da mine lysmanchetter med aftryk af skovjordbær- og ahornblade er populære, er de også med i "nyoptryk" her.
Så har emnerne været igennem en forglødning til 1000 grader C. Siden glasering med en transparent blank glasur og til sidst selve porcelænsbrændingen til 1260 grader C og er nu klar til salg (pånær mini 3-i-een og 3-i-een prototyperne med sugerørshuller).
Stemningsbillede i gyldent hvidt og sort: Et lille udvalg af smørblomst-emnerne fotograferet med tændte fyrfadslys.

Åbent resten af året - kun efter aftale.

Jeg har som altid, åbent efter aftale - og det er der en del, som benytter sig af året rundt, også her i efteråret og op under jul.
 
Du og dine evt. gæster kan også tage chancen og kigge forbi uden aftale, for hvis vi er hjemme så åbner vi. Risikoen er bare, at det er vi ikke, og det er jo lidt ærgerligt, specielt hvis du kommer langvejs fra.
 
Her, uden for sæson, vil der være god tid til at kigge uforstyrret i Galleri & Butik såvel som på keramik-værkstedet, hvis du/I har lyst til det.
 
Eneste krav er, at du kommer til aftalt tid, eller husker at melde afbud igen. Til gengæld er det helt gratis og uden købetvang.

Hvis du ikke kan komme til mig, så findes der andre muligheder.

  • Du kan følge med i mit "keramiske univers" på min facebook-side.
  • ...eller mine hjemmesider, som er på hhv. dansk og svensk.
  • Du kan også bestille keramik og akvareller til forsendelse, mod at du betaler fragten.
  • Jeg er jævnligt i Danmark, så hvis du bor i Danmark og ikke har travlt, så sender jeg gerne derfra med Postdanmark til lav indenlandsk pakkeporto.
 

Det var hvad jeg havde på hjertet denne november-søndag.

Men jeg vender tilbage en gang mere i år med min sædvanlige julehilsen.
 
Kærlig hilsen 
 
            Susanne 
 Send til en ven Del på Facebook Del på Twitter Del nyhedsbrevet
 "Rombergshytten" i efterårsdragt.
Frameld dig dette nyhedsbrev